вівторок, 4 вересня 2018 р.

Стиль Kintsugi. Філософія Kintsugi

Вітаю!
Цікаво, наскільки всіх нас турбує питання досконалості? Чи кожен з нас є перфекціоністом? Чи пробачаємо ми собі власні недоліки? Чи любимо ми свої вади?
Навряд чи... А варто було б. Саме цьому вчить філософія Kintsugi.

 Кінцугі - це японське мистецтво реставрації розбитого, або надтріснутого керамічного посуду за допомогою лаку або смоли, які змішують з золотим, срібним або платиновим порошком. Мистецтво  кінцугі виникло в Японії у 15 сторіччі за часів правління сьогуна Асікага Йосімаси. 
 За однією з версій, сьогун розбив свою улюблену чашку для чайної церемонії. Він наказав відправити чашку до Китаю на реставрацію, але там уламки з'єднали жахливими скобами. Тоді сьогун наказав місцевим японським майстрам видумати щось більш естетичніше за скоби. Так з'явилося нове мистецтво не тільки реставрувати розбитий посуд, а й імітувати таку реставрацію.
Так з'явилася й нова філософія: цінувати невдачі та пишатися недоліками.
Зібрати уламки, воз'єднати їх, замінити відсутні деталі, з'єднати все за допомогою естетично красивої золотої лінії, отримати від цього насолоду - справжнє мистецтво, чудова філософія.
Бережіть себе, любіть та цінуйте.





1 коментар:

  1. Инна,спасибо за потрясающий пост!Впервые услышала все это.Я вот все комплексую в глубине души,что ну нет у меня этого перфекционизма.Как ты его в себе воспитаешь?!Он или есть,или его нет.Мы,как поженились,с мужем летали в Хабаровск.Купили там дорогущий,тончайший японский сервиз.Стояли в аэропорту и наблюдали как летают чемоданы при загрузке.В итоге ничего не пострадало,только носик чайника разбился на кусочки.Я так и не выбросила его,хоть там приметы всякие.А муж,сидел часа два и склеил носик просто идеально.Сейчас смотрю на твою потрясающе красивую тарелку и у меня начинают зреть планы!

    ВідповістиВидалити