четвер, 21 лютого 2019 р.

Лялька в стилі "горале".

Вітаю!
Мабуть, не є секретом, що мене приваблюють ляльки.
Особливо мені подобається, коли є запит на створення харАктерної ляльки. Це може бути портретна лялька або ж лялька з характером, совокупністю рис чи історією.
Сьогодні моя лялька з історією.
Сподіваюся, вона стане першою в циклі ляльок в національних польських вбраннях
"Польські пані та панночки".

 Лялька зроблена для завдання польського блогу Аrt piaskownica
PODRÓŻE MAŁE I DUŻE - Polskie góry i górale
Польські гори та горалі.

"У сучасній етнографії, в тому числі і польській, встановилася традиція розглядати гуралів (горалів) як субетнос поляків, іноді навіть як етнографічну (етно-культурну) групу горян поляків-малополян (малополяків)
 У Польщі гуралі живуть у гірських районах Підгалля (Подгалє, пол. Podhale) у Татрах і частково у Живці (Живецьких Бескидах) та Сілезії у Бескидах (Малопольське і Сілезьке воєводства).
Риси народної матеріальної культури гуралів обумовлені проживанням у го́рах і традиційними заняттями, й у цілому є схожими на подібні в українських гуцулів і лемків. Так, традиційним гуральським житлом є зрубна будівля, часто не білена, вкрита ґонтом, соломою або дранкою (хижа, хата, польс. халупа) з фасадом у вигляді галереї. Традиційна кухня включає різноманітні молочні продукти, зокрема сири (бринза, словац. oštiepok), каші, страви з картоплі, ячного та вівсяного борошна. Народний одяг гуралів близький до гуцульського — хутряні й суконні безрукавки (кептарі), суконні чоловічі штани, шкіряні постоли, суконні черевики й чоботи (папу́чі). Часто одяг оздоблений яскравим шиттям. Обов'язковими атрибутами чоловічого традиційного костюму раніше були топірець-бартка і круглий капелюх.
У гуралів багата духовна культура. В усному фольклорі поширені легенди і перекази про опришків, зокрема про їхнього ватажка Яносіка (Яношик по-польськи), близькі за мотивами і сюжетами українським оповідкам про Довбуша та розбійницькі пісні.
Своєрідними є танці гуралів. Як і в південних слов'ян, і взагалі на Балканах, найпоширенішим є коло. Парний танок, також по колу, як і в гуцулів, виконують у дуже високому темпі, який до того ж підвищується протягом танцю. Особливий чоловічий танець навприсядки з бартками".
(Взято ТУТ )
В моїх планах було надати вбранню ляльки національних рис.

Відштовхувалася я від характерних для цього регіону елементів: квітаста спідниця, темна з вишитими квітами камізелька (жилетка), біла з мереживом сорочечка та червоне намисто.

За основу лялечки взята дерев'яна болванка (рученята, доречі, зроблені з тканини). Основа вплинула на її статуру.  Лялька вийшла кремезненькою. Мабуть тому вона в мене одягла хустинку - ознаку статусу заміжньої дами. Така собі дородна пані.
З-під хустини вигляда товста коса - пані дбає про себе і свою вроду.
На обличчі вирішила не акцентувати увагу: лише оченята та рум'янець.
Може тому що з дерева, воно виглядає живим та теплим.
 Сподіваюся, далі буде.

1 коментар: