понеділок, 11 листопада 2019 р.

Пастка для снів.

Привіт!
Сучасні українські дослідники розподіляють стародавніх ляльок за їх конструктивною основою. Однією з таких основ є так звана конструкція на хрестовині. Ця конструкція застосовується у виготовленні багатьох лялечок. Складається вона з двох гілочок, що перетинаються у формі хреста. Лялька під назвою "Пастка для снів" є варіацією такої конструктивної основи. 


Тільки гілочка, що утворює тулуб, береться роздвоєна, як рогатина. Ця рогатина, опущена униз, є ніжками майбутньої ляльки.  З вати, ганчір'я або паклі згортається кулька для голови, яка обмотується білими нитками. Далі тією ж ниткою примотується голівка до тулуба та продовжується обвиватися гілочка-тулуб. Ніжки обплітаються таким чином, що утворюється спідничка. До неї додають жовтого та червоного кольору нитки. Гілочка-ручки окремо обмотується білою ниткою та кріпиться до тулуба. На ручки пов'язують мотузку, за яку ляльку зазвичай підвішують, та кілька ниток-стрічок, які звисають униз та колихаються від подиху вітерця. 
 Лялька була та є для українців символом-оберегом, що захищає сплячого від поганих снів, манн та примар.
 

Висіти мала "Пастка для снів" поруч з ліжком. В ночі вона притягувала гарні добрі сни, а погані затримувала у своїх нитках до перших промінчиків сонця, в яких вони розчинялися нанівець.
 Цією роботою запрошую взяти участь у завданні блогу Аrt-piaskownica
Щасти!


1 коментар: