понеділок, 21 жовтня 2019 р.

Модна лялька 2019. Майстриня вінтажних меблів та мініатюрних ляльок.

Вітаю!
 Маю намір розповісти вам сьогодні про цікаву майстриню Альону Ніколенко.
Приємна тендітна дівчина.
Жвава, товариська. З нею легко і цікаво спілкуватися. Вона заряджає своєю енергетикою, адже до нестями закохана у свою справу.

Альона емоційно розповіла мені про своє захоплення ляльковими вінтажними меблями.
З'ясувалося, що для своїх робіт вона використовує справжню меблеву тканину, відтворюючи форми та принти меблів.  Як ось, наприклад, це мініатюрне англійське крісло з вухами.



На наступному фото ви бачите зменшену копію диванів радянського часу 50-х років. Їх можна  впізнати за масивними основами, не менш огрядною спинкою з поличками, руликами-підлокітниками та шкіряною оббивкою. Дуже кропітка та охайна робота, зважаючи на те, що меблі зовсім невеличких розмірів.
На диванах розміщені мініатюрні іграшки, зроблені "золотими ручками" майстрині.
Іграшки сягають 10-15 сантиметрів заввишки. Вони неймовірні, адже в них є рухомими ніжки, ручки та голівка.


Альона поділилася, що одяг для ляльок вона шиє з зразків меблевих тканин. Майстерне поєднання кольорів та фактур, детальне виконання елементів та  бісерне оздоблення одягу ускладнене грубістю тканини та невеличкими розмірами виробу. Але лялькарка чудово справляється з труднощами та створює чудові лялькові образи.


Обличчя лялечок так гарно промальовані, що при багаторазовому збільшенні вони не втрачають своєї привабливості та емоційності.


Кожна лялька майстрині є неповторною.


Незважаючи на мініатюрність, ляльки є цілковито ігровими та привабливими для дівчаток різного віку.


А далі мені б хотілося розповісти про роботу Альони, яка глибоко мене вразила.
Це твір (не лялька!) "Віра, Надія, Любов та іх мати Софія".


Неймовірні дерев'яні обличчя, зістарені, з вираженими глибинними емоціями.
Софія. Мудрість прозирає в її очах. Розтріскане чоло...від дум?..
Навколо обличчя - як вінець, мереживо, що було вручну зістарено авторкою. За мереживом - корона - символ мудрості та інтуїції.


Віра. Погляд, спрямований у майбутнє, відкритий, ясний. Разом з нею починаємо вірити всі ми. У добре, світле майбутнє.
Надія. Такою є людина, що надія її не залишає, ніколи. Навіть коли надії немає, десь глибоко у душі теплиться маленька іскорка її вогню. 
Ледь прикриті очі, зосередженість на особливо важному, на допомозі - таким є образ Надії у цій композиційній групі.


Любов. Наймолодша.Інше обличчя, інший вираз, інший образ. У погляді - доброта, закоханість, всеохоплююча любов, безумовна, вічна.


Ця робота не є мініатюрою, не є ігровою лялькою. Це  інтер'єрна композиція з глибоким філософським змістом, що близька до української ікони. Мабуть тому, в неї оздоблення та деталі своєю ошатністю дещо нагадують шати. Статична витягнута пірамідальна постать, як моноліт, без детальних опрацювань, з драпіюванням складок є відзеркаленням українських народних скульптур 17-18 столітть.
 Я тримала її в руках. Вона в міру м'яка та досить легка. Має дерев'яну основу. 
А на відчуття - тепла та заряжена позитивною енергетикою авторки.
Щасти!

5 коментарів:

  1. Меблі,лялечки - просто чудо,личка такі гарненькі!Справжні старовинні!А композиція мене теж вражає.Своєю щирістю і справжністю.Мудрість - дуже глибока,вона все знає.Віра такою й повинна бути на мій погляд - вона не кричить, нікому не нав'язує свого,але впевнена в своїй істинності.Надія - слабка,ніби соромиться своєї присутності,така делікатна.А Любов,дійсно,безумовна,і ще вона світиться.Дуже дякую за пост.Я такого б не побачила мистецтва.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Олю! Дуже приємний відгук! Чудові слова! Дякую!

      Видалити
  2. Інна,сьогодні випадково побачила ось такий пост,і в ньому про Альону.Прізвища трішечки різні,але я відчуваю,що це вона.Написано - "скромна".І написано про неї якось мимохідь.Але я відчула таку радість, наче зустріла добру знайому.Я просто намагаюсь зрозуміти - чи це я така далека від творчих тусовок,чи насправді такі талановиті люди просто бувають непоміченими.
    http://goldfish-freedom.blogspot.com/2016/03/280216.html

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, Олю, це та сама майстриня. В мене є її візитівка, тому прізвище її Ніколенко. Але на фото вона. Я спілкувалася з нею не дуже довго, але вона так щиро та захоплююче розказувала про свою творчість та роботи, що це надихнуло мене написати про неї.

      Видалити
  3. Jestem oczarowana tymi pracami! Meble dla lalek to mistrzostwo. Piękne, wierne kopie, aż chciałoby się je mieć wszystkie. A lalki - brak mi słów z zachwytu. Mają duszę i to czyni je wyjątkowymi. Ostatnia praca „Wiara, nadzieja, miłość" powaliła mnie! Cudo! Jest tak wymowna, że nawet nie wiem jak wyrazić swój zachwyt. Wielka Artystka tworząca z sercem i duszą. Uwielbiam takich ludzi :) Pozdrawiam serdecznie!

    ВідповістиВидалити