вівторок, 27 лютого 2018 р.

Скандинавський стиль. Блокнот.

Вітаю!
В мистецтві, дизайні, хенд мейді було і є багацько стилів. Кожен - з відмінними рисами, особливостями, зі своїм кольоровим рішенням.
Класичні та модернові, відомі ще з середньовіччя та зовсім нові, визнані, улюблені та ті, які деякими не сприймаються, обговорюються та засуджуються.


Сьогодні в мене є нагода поговорити про 

Скандинавський стиль

 Скандинавський стиль - це перш за все стиль інтер'єрів. Інтер'єрів, в яких немає місця розкоші та химерності. Перевага в них надається затишку, функціональності і практичності.
Це стиль, який є притаманним странам Північної Європи: Данії, Норвегії Швеції, Фінляндії, Ісландії.
Для цих народів з давніх часів зразком благополуччя була безпечна, зручна та затишна оселя.

Першим кроком до формування та розповсюдження скандинавського стилю стала Стокгольмська Міжнародна виставка 1930 року. Це був культурний шок для шведського (та й не тільки) суспільства, адже основною темою там став функціоналізм в архітектурі та дизайні.  

Після виставки в США та Канаді в 1950 році в спеціалізованій літературі з'являється термін "скандинавський дизайн" і скандинавський стиль починає завойовувати всіт. Адже північноєвропейська мрія про затишне, тепле, світле та комфортне житло знаходить відгук у будь-якої людини, де б вона не жила.

Основні риси скандинавського стилю - практичність та естетичність. Практичність в функціональності, зручності, продуманому до дрібниць побуті. Естетичне враження створюється завдяки відчуттю легкості, свіжості та великої кількості світла. Стиль підкреслено лаконічний і стриманий, тому його часом називають скандинавським мінімалізмом. Однак скандинавський інтер'єр по-домашньому привітний і гостинний, елегантний і демократичний.

У колористичному рішенні переважають пастельні тона: бежевий, світло-сірий, світло-блакитний, світло-зелений, світло-коричневий, рожевий. Але основними кольорами завжди залишаються молочно-білий і світло-жовтий, які підкреслюють цінність сонячного світла для жителів Скандинавського півострова.

Помірно використані червоні, вишневі, теракотові, кобальтово-сині або трав'янисто-зелені фарби додають яскраві штрихи в стриману кольорову палітру, утворюють затишок і тепло в інтер'єрі (найчастіше, це яскраві пледи і декоративні подушки).

Велика кількість натуральних матеріалів - ще одна відмінна риса скандинавського стилю. Дерево у всіх видах (від полірованої дошки до лісової корчі), метал, натуральний камінь, скло, бавовна, льон, хутро, шкіра, кераміка, - будь-які з цих матеріалів можна сміливо використовувати в дизайні.

Для скандинавського стилю характерні чисті лінії, велика кількість світла і мінімум декору. Аксесуарів в такому інтер'єрі трохи, вони невичурні і функціональні.

Декупаж в скандинавському стилі

У техніці декупажу скандинавські мотиви зустрічаються досить часто. Вони знайомі і мають свій настрій. Прохолодна пастельна гамма, зимові мотиви, невибагливі польові квіти, троянди і олені. Ось основний набір картинок і фонів, які формують цей стиль.Неодмінно слід додати сюди зістарені поверхні, потертості, грубі мазки фону і кракелюри, ефекти, які досягаються за допомогою напівсухого пензля (грубі мазки), наждачного паперу (потертості) і спеціальних лаків для розтріскування. Яскраві кольори, як правило, це червоний і блакитний, теж мають місце, але в обмеженій кількості. 

Сподіваюся, що теоритична частина мого поста стане у нагоді.
Проілюструвати все вище сказане хочу своєю робатою. Саме таким є моє бачення скандинавського стилю. Точніше, саме таким є моє бачення скандинавського стилю сьогодні і з такою заготовкою. Адже завтра основні риси розглядаємого стилю можуть бути втілені мною зовсім інакше. То є творчість, натхнення, настрій )))

Блокнот "Північний олень"

В колористичному рішенні я допустилася більш яскравих кольорів. Адже в мене це інтер'єрна річ, яка має бути тим самим акцентом))) А в остальному - імітувала дощату поверхню, досить таки потерту, зістарену.


Замість круглого чіпборда використала пробкову підставку під гаряче. Края не задекорувала, щоб було видно її природне походження.  На ній розмістила зображення оленя (як без нього).

 
Декупаж, техніка сухого пензля, набризк.


У блозі Аrt-piaskownica проходить завдання на тему "Скандинавський стиль", запрошую всіх бажаючих до участі. Доречі, це мій перший пост у цьому блозі Аrt-piaskownica (заходьте, роздивляйтеся).


Не бачу перешкод, щоб  не додатися до галереї лютого блогу ROSA TALENT, адже обкладинка для блокноту та всі лако-фарбові матеріали, використані мною в цій роботі, від ТМ ROSA.

Дякую, що завітали.

2 коментарі:

  1. Інна, дякуємо за чудове натхнення і теорію. Про стиль було цікаво почитати, прохолодна гама має свій шарм :).

    ВідповістиВидалити