суботу, 3 березня 2018 р.

Ельфи Толкіна. Ельфійська дощечка.

 Початково ельфами називали чарівних істот в німецько-скандинавському і кельтському фольклорі. Саме слово "ельф", по суті, є узагальненням, адже до ельфів відносили лісових духів, фей, Фейрі, гномів і навіть тролів. У німецькій міфології походження ельфів тісно пов'язується з історією всієї світобудови і ці істоти поділяють на два типи: альви - білі, світлі, добрі ельфи, і двергі - похмурі, хитрі карлики, які більше відповідають сучасним уявленням про гномів. Англійці, на відміну від жителів Скандинавського півострова та Німеччини, не поділяли ельфів на «світлих» і «темних». Ельфи уявлялися англійцям скоріше в образі Фейрі - не злих, але і не добрих істот. (посилання)


 З скандинавської та кельтської міфології в світ Арди ельфів (а також гномів, драконів, тролів) привів Дж. Р. Р. Толкін. Його світ став однією з перших фентезі-всесвітів, в якому були присутні елементи з міфів і легенд багатьох народів (скандинавські, кельтські, англосаксонські). Якщо говорити конкретно про фентезійних ельфів, то він першим повністю описав їх зовнішній вигляд і внутрішній світ.

 Ельф за Толкіним - високий на зріст, з витонченими рисами обличчя, великими очима і гострими вухами. 
 Він досконалий зовні і мудрий внутрішньо, він живе вічно і вічно ж прагне прикрасити світ своїми творіннями, через красу яких нерідко виявляє надмірну гордість або заздрість. У той же час ельф ніколи не порушує законів честі або пристойності, якщо тільки йому не перешкоджає що-небудь (наприклад, клятва), що для нього важливіше всіх законів, разом узятих. (посилання)



"Владики Лоріена були високими, .. а широкі сліпучо-білі мантії не приховували їх юнацької стрункості. На плечі їм спадало довге волосся - срібне у Владики і золотисте у Владичиці.  Вік по обличчям Владик не вгадувався, і тільки очі, глибокі, наче море, але гострі, як промені Вечірньої Зірки, говорили про їх глибоку пам'ять і досвід найдавніших мудреців Середзем'я". (Дж.Р.Р.Толкін «Братство Персня»)


Толкін вважав, що ельфи "уособлюють собою людей, наділених багаторазово збільшеним естетичним і творчим потенціалом, більшою красою, більш довгим життям і благородством, - то Старші Діти, приречені згаснути, поступаючись шляхом тим, хто прийшов слідом (людям) і вижити лише в тонкій гілці родоводу, змішуючи кров з народом людей". (посилання)

Ця дощечка, з таким фентезійним сюжетом з'явилася в мене завдяки завданню від блога Аrt-piaskownica. Запрошую всіх бажаючих до участі з завданні
Дякую, що завітали )))



Немає коментарів:

Дописати коментар