середу, 21 березня 2018 р.

Ромб в українській орнаментиці. Набір для кухні.


Для української культури характерно часте використання орнаментів, які мають неабияке символічне значення. Кераміка, вишивка, ткацтво, іконопис тощо - це ті напрямки мистецтва, в яких активно застосовується орнаментика. Найулюбленішим та найпоширеним видом орнаменту є ромб.

Ромб в українській орнаментиці.


Ромб є архаїчним знаком. Його пов`язують із плодючістю людини і землі. Основою розшифрування значення символу є чоловіче та жіноче начало. Він складається з двох трикутників. Та найцікавіше те, що в праукраїнському розумінні три кути ромба тримає жінка (як три кути оселі), а лише четвертий – чоловік, який завершує цілісність. Ромб (із крапкою посередині) є символом засіяного поля, яке мало надзвичайно велике значення для наших предків, означало достаток і добробут.
Ромб, або як його ще називають, Трипільський квадрат – це також образ борони – інструмента, що готує землю до засіву. Крім простого ромба на українській вишивці дуже часто зустрічається ромб з гачками (вусиками). Цей знак називають “жаба” і символізує він плодючість. Адже ця тварина у давніх віруваннях пов`язувалась із небесною вологою, яка дає життя.
Ромбоподібні узори вишивали на весільних рушниках та на весільному одязі молодої. Одяг із вишитими ромбами молода жінка, завагітнівши, мала носити аж до народження дитини. Адже цей символ слугував сильним оберегом. (посилання)

 Кухонний набір.

 Надихнувшись мотивами української вишивки, я вирішила перенести її символічну орнаментику у декупаж. Як результат - кухонний набір, що складається з дощечки, лопатки та банячка, композиційним центром якого став ромб. 
 Надала йому старого вигляду: тріщини, зістарення бітумом.
 Щоб виглядав так, наче з бабусиної скині дістали.
А у блозі Аrt-piaskownica проходить нове завдання на тему PRINTY "romby" . Запрошую!!!
Чекаю на зустріч)))





2 коментарі: