понеділок, 12 березня 2018 р.

Скляна тарілка "a la Talavera".

Талавера - це вид розписної майоліки, характерної для Пуебли (Мексика).  


 З 16 сторіччя головним центром керамічного виробництва стає Пуебла, яка прославилася кольоровими кахлями "асулехо" та розписним посудом "талавера де Пуебла". Якість глини в Пуебла виявилася ідеальною для виробництва керамічної плитки,  яку використовували для облицювання храмів, монастирів і цивільних будівель. У колірній гамі кахлів переважав білий фон, на який наносилися малюнки синіх, жовтих, чорних, зелених, помаранчевих і бузкових відтінків.
Наразі мексиканську кераміку Talavera відрізняє яскрава, соковита колірна гамма і традиційні геометричний та рослинний (
фрукти, квіти, листя) орнаменти. Зустрічаються й сюжетні та релігійні композиції.
 Сучасні майстри, що працюють в техніці Talavera, виробляють не тільки керамічну плитку, але і предмети релігійного культу, блюда, глечики, вази та інші декоративні вироби.
Надихнувшись цікавою керамікою Talavera, мені захотілося відтворити яскравий сонячний колорит, притаманний Мексиці. То ж... 
Зворотнім декупажем на скляній тарілці я нікого не здивую. Безліч майстер-класів, безліч варіантів. Знайти серветку з геометричним орнаментом у себе в сховищі - справа нехитра ))) А от як передати пекуче сонце, жарке повітря...На допомогу прийшла cуха патіна "Вата для позолоти". Дуже цікавий матеріал! На вигляд - тоненьке золоте волоссячко. Застосовується, як поталь. Якщо накладати товстим шаром геть повністю вкриває поверхню. А ось якщо, як у мене, воно покладено де не де, тонким шаром, то створюється ефект мерехтіння.
Змінюючи кут погляду на тарілку, можна помітити, як блищить, випромінює, мерехтить позолота. Наче тисячі сонячних промінчиків танцюють на поверхні! Дивовижний матеріал і дивовижне його втілення)))
Подорож до Мексики - таке нове завдання у блозі Аrt-piaskownica.
Запрошую до участі.

Я ж з цією роботою беру участь у завданні MANDALA - "centrum i to co wokół" від блогу Szuflada
Вдячна, що завітали.






4 коментарі: