четвер, 17 жовтня 2019 р.

Пані з Кашубії. З серії "Польські пані та панночки"

Вітаю!
Нова подорож до Польщі і на черзі - нова лялечка у кашубському вбранні. 

Інформаційна справка (взято тут)
"Кашубія - це не лише географічний регіон, а й культурна земля на півночі Польщі, він охоплює райони, що належать до Поморського воєводства. Це край з надзвичайно культурним колоритом, з багатою традицією, що датується 13 століттям, і дуже цікавим фольклором, великою майстерністю та прекрасною вишивкою. Найбільшим скарбом Кашубії є їхня мова, яку розглядають не як діалект, а як окрему мову.
 Кашубський стрій: Дівчата з Кашубії носили широкі спідниці нижче коліна, в часту складку, вовняні, в синьому, темно-червоному, зеленому або жовтому кольорі, з білим фартухом; блузки з рукавами, зав’язані стрічкою на манжетах, прикрашеними вишивкою; оксамитовий корсет чорного або спідничного кольору, вишитий золотом або оксамитовою ниткою; білі панчохи, чорні високі підбори. Жінки носили капелюшок, дівчата -  вінки з квітів".
 Як не дивно, надихнула мене на створення цього образу паперова серветка для декупажу з схожим на кашубську вишивку орнаментом. Так, визерунки на фартушку та сорочецьці - це декупаж на тканині 😛
А так виглядає один з варіантів оригінальної кашубської вишивки:
Тобто, вирішив проблему з головним елементом, який одразу повертає наші думки до кашубського строю, я почала додавати додаткові, не меньш впізнаваємі.
По-перше - це  синя спідниця з двома чорними стрічками знизу.


По-друге - комізелька з вишитим золотим визерунком (у моєму випадку визерунок намальований акриловою золотою фарбою)


На останок - капелюшок з мереживом.





Так склався остаточний образ пані (наявність капелюшка свідчить про те, що перед нами заміжня жіночка) з Кашубії.

Якщо ви схочете створити власну працю в "кошубському" стилі - беріть участь у завданні блога  Аrt-piaskownica
Щасти!










Немає коментарів:

Дописати коментар