середу, 22 лютого 2023 р.

«Мати з немовлям», вересень 2022р.

 Образ матері близький кожному. Кожному, хто все ще залишається дитиною , бо, хвала Богу, живі його батьки. Кожному, хто щодня відчуває батьківську любов та підтримку. Цей образ близький кожному, хто пізнав таке неземне щастя, як бути матір’ю, опорою, берегинею.

В ці важкі для нашої країни часи образ матері з’являється у роботах багатьох творчих людей. Бо це є образ захисниці, що береже найдорожче: свою дитину. Бо це є символ України, що захищає свій народ. Це є та сила, що не дасть занапастити нашу землю, наші домівки, наше життя.
За час війни це друга моя лялька, яка присвячена темі материнства. Вона ще більше наближена до нашого коріння, бо створюючи її я звернулася до відомих зразків української народної ляльки Середньої Наддніпрянщини. Крім цього я мала за мету відтворити ляльку за малюнком художника Авдєєва, який на початку ХХ століття зробив серію замальовок з українськими народними ляльками.
Я спиралася не тільки на малюнок Авдєєва, а й на дослідження О.С. Найдена. Тому лялька має пласке обличчя (приховану спіраль), циліндричної форми голову та притаманну лялькам Київщини внутрішню будову.
Висота ляльки 42 см.










Немає коментарів:

Дописати коментар