понеділок, 6 грудня 2021 р.

Коза. 2014 р.

 В давнину була в Україні така традиція: на Щедрий вечір водити козу. Хтось з молоді перевдягався у козу та йшов з друзями по хатах щедрувати. То була не тільки весела гра, а й символічна дія: привітати господарів зі святом та побажати добробуту, здоров'я та оптимізму, адже коза - символ життєвої сили, яку вона мала принести господарю та його господарству, та приклад гарного настрою, оптимістичного погляду на життя.

На підставі власних уявлень про такий позитивний персонаж в українській народній культурі, була створена лялька "Коза". Подарунок на зимові свята.

Ідея створення цієї ляльки виникла у 2014 році, тому що 2015 рік за східним календарем був роком кози. Та власне саму козу мені не дуже до вподоби було робити, тож я придумала такий собі образ ляльки-дівчинки, що вбралася у костюм кози. Чи то вона на вечірку збиралася, чи колядувати – козу водити. Вже трохи більше ніж за рік до цієї ляльки були зроблені інші дві «Зимова дівчинка» та «Снігуронька», що утворили таку собі Зимову серію.

Сувенірна лялька. Стоїть без опори.

2014 р.

Висота 30 см.










Немає коментарів:

Дописати коментар